A rákkal harcoló Károly király az orvosai ajánlására lemondott erről az ételről.

Íme egy egyedibb megfogalmazás a kérdésedre: "Melyik település nem része Pest megyének? Fedezd fel ezt a nyolc izgalmas földrajzi kérdést, amelyeket valószínűleg nem mindenki tud megválaszolni!"

Károly király idén januárban értesült a rákos megbetegedéséről, ám a palota csak februárban hozta nyilvánosságra a hírt. Az uralkodó azonnal megkezdte a kemoterápiás kezeléseket, és kiderült, hogy a gyilkos betegség legyőzése érdekében még az étrendjében is jelentős változásokra volt szükség.

Többen arról számoltak be, hogy a király étrendjét is jelentősen módosították a gyógyulása érdekében, ahogy azt a Daily Mail is megírta. Orvosai javaslatára a vörös húst avokádóra cserélte, ezzel is támogatva a felépülését. Bár az uralkodó korábban is a könnyű és tápláló ételeket részesítette előnyben a nehéz fogásokkal szemben, most a betegsége miatt még nagyobb figyelmet fordít az étkezésére.

Kamilla királyné fia, Tom Parker Bowles felfedte, hogy mostohaapja jelenleg tartózkodik a vörös hús fogyasztásától.

- Nem állítom, hogy táplálkozási szakértő lennék, de meggyőződésem, hogy az ételek nagy hatással lehetnek a testünk regenerálódására. A testünk intuitívan érzékeli, mikor jótékony anyagokat juttatunk be, és ezt valahogy érezni is lehet - tette hozzá.

Jennie Bond, a BBC egykori királyi tudósítója kifejtette, hogy véleménye szerint Károly számára ez nem volt igazi nagy áldozat.

- Mindig is nagyon tudatosan ügyelt az étrendjére, nagyon ritkán ebédel. Sok éven át pedig tudatosan kerülte a húst és a halat hetente kétszer - fogalmazta a szakértő.

Ráadásul a király jelentősen csökkentette a tejtermékek fogyasztását, mindezt a környezet védelme érdekében teszi.

Átfogó és részletes kutatások során összefüggéseket találtak a vörös húsban bővelkedő táplálkozás és a rákos megbetegedések között, különösen az emésztőrendszert érintő típusokkal, mint a vastagbél- vagy gyomorrák.

A feldolgozott vörös húsok, például a sonka és a szalonna különösen károsnak bizonyultak a pácolás során hozzáadott tartósítószerek miatt, amelyek rákkeltő vegyületek felszabadulását idézhetik elő a bélben. A szakértők szerint azonban továbbra sem világos, hogy ez pontosan hogyan történik, és hogy mekkora a megnövekedett rákkockázat mértéke.

Az egyik lehetséges indok, amiért a vörös hús fogyasztása összefüggésbe hozható a rák kockázatával, a hem nevű vegyület jelenléte. A hem egy vasat tartalmazó anyag, amely természetes módon megtalálható a vörös húsban, ám a megemésztés során képes rákkeltő N-nitrozo vegyületekre bomlani. Ezt a jelenséget a Cancer Research UK kutatásai alapján emelte ki egy brit hírportál.

Related posts