Fogyasszunk szedret a memóriánk erősítése érdekében!

A szeder fogyasztásának amellett, hogy finom, számos egészségügyi hatása is van. Nemcsak a rákbetegségek kockázatát csökkenti, de szabályozza a vérnyomást is.
A szeder (Rubus) a rózsafélék családjának Rosoideae alcsaládjába sorolt különleges növénynemzetség. Magyar nyelvterületen a szederje, szedernye vagy fekete málna néven is ismert. Európában több mint 2000 különböző faja létezik, így a szeder rendkívül gazdag változatossággal büszkélkedhet.
Európa, Észak-Afrika, Elő-Ázsia és Észak-Amerika mérsékelt éghajlatú területein honos növényfaj, amely szinte minden földrészre eljutott az Antarktiszt kivéve. Leginkább a hűvösebb tájakon virágzik, és változatos élőhelyeken megtalálható, a napfényes helyektől kezdve a félárnyékos zugokig. Előszeretettel nő világos erdőkben és azok peremén, különösen mész- és nitrogénban gazdag talajokon.
A szeder kimagasló A-, C- és E-vitamintartalommal rendelkezik. Gyümölcse, levele tanninokban (csersavakban) igen gazdag. Számos fajt gyógynövényként használnak, mivel a tanninnak összehúzó tulajdonsága van, ami védi a hajszálereket. Baktériumölő hatása szintén ismert.
Gazdag vitaminokban, így hozzájárul a szervezet immunrendszerének megerősítéséhez. A vírusok és baktériumok ellen vívott harcban fontos szerepet játszanak ásványi anyagai és gyümölcssavai. Ezen kívül rosttartalma segíti az emésztési folyamatok zavartalan működését.
Mélykék színe magas antocián-tartalmáról árulkodik: az ismert antioxidáns-vegyület mérsékli a szabadgyökök káros hatását, s így csökkenti a rákbetegség kockázatát. Az antocián ezen kívül gyulladásgátló, érvédő hatású, javítja az emlékezőképességet és szabályozza a vérnyomást .
A gyümölcsből főzött lekvár enyhe hashajtóként alkalmazható. Leve nyugtatja a gyomrot, vese- és hólyagpanaszokra javasolt. A leveléből készült tea vízhajtó, izzasztó hatású. Torok- és szájöblítésre is használható.
Mindig válasszuk az érett, nagy szemű szedret, és ne hagyjuk sokáig pihenni, hiszen csupán két napig élvezhetjük frissességét. Frissen falatozva igazi ínycsiklandó élvezetet nyújt, de fantasztikus zselék, lekvárok, ízletes piték, gyümölcstorták és meglepően frissítő borok alapanyagaként is megállja a helyét. A magtalan szeder különleges, fanyar ízjegyei miatt népszerű, míg a tőzegszeder édes-savanyú íze és kitűnő fagyaszthatósága miatt vált sokak kedvencévé.
A szeder nem csupán ízletes csemege volt az európaiak számára, hanem gyógyszerként is megállta a helyét. Vastag, tüskés ágainak köszönhetően pedig remekül szolgált a betolakodók elriasztására is, így sok helyen kerítéseként is ültették.