Érkezik a tűző nap és a perzselő hőség: az ország minden szegletében harmadfokú hőségriadó van érvényben! A hőmérséklet elérheti a 39 fokot, így érdemes felkészülni a kánikula kihívásaira.

Fedezd fel az Adriát: egyedülálló élmények várnak rád, és most kedvező áron pihenhetsz ezen a lenyűgöző tengerparton!

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján harmadfokú hőségriasztást ad ki az ország egész területére június 24-én (kedd) 00.00 órától június 26. (csütörtök) 24.00 óráig - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Munkavédelmi Irányítási Főosztálya az mvff.munka.hu oldalon.

A HungaroMet előrejelzése alapján csütörtök délután a hőmérséklet 32 és 39 fok között alakul, de szerdán sem lesz hűvös idő, hiszen a hőmérő higanyszála akár 37 fokig is felkúszhat.

A hőségben végzett munkával kapcsolatos kockázatokra figyelmeztetett a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Munkavédelmi Irányítási Főosztálya. A hirtelen beköszöntött nagy meleg, valamint a tartósan fennálló hőség különösen megterhelő a fizikai munkát végzők számára, hiszen a szervezetükre gyakorolt hatásuk jelentős. Az emelkedett környezeti hőmérséklet és a fizikai aktivitás együttesen fokozott hőtermelést eredményez, ami növeli a hőártalmak, mint például a hőséggörcsök, hőkimerülés és hőguta, kockázatát. Fontos, hogy a munkavállalók tudatában legyenek ezeknek a veszélyeknek, és megfelelő intézkedéseket tegyenek a saját egészségük megóvása érdekében.

A hőség hatására bekövetkező élettani változások (például figyelmetlenség, reakcióidő-növekedés, fáradékonyság, nedves, csúszós kéz) pedig növelik a munkahelyi balesetek kockázatát, ezért fontos, hogy a munkavállalók alkalmazkodni tudjanak a meleg, forró napokhoz.

Az NGM főosztálya tájékoztatott arról, hogy egy munkahelyet melegnek tekintünk, ha a belső hőmérséklet a 24 Celsius fokot túllépi, vagy ha szabadtéri munkavégzés esetén a napi középhőmérséklet legalább egy napon keresztül eléri a 25 Celsius fokot. Ezenkívül, ha az országos tisztifőorvos hőség miatt figyelmeztetést vagy hőségriasztást ad ki, az is hozzájárul a munkahelyi hőség meghatározásához.

Kiemelték, hogy a melegnek minősülő munkahelyeken a munkaadóknak a munkavállalók igénye szerinti mennyiségben kell a folyadékveszteség pótlására megfelelő hőmérsékletű (14-16 Celsius fokos) ivóvizet biztosítani a higiénés követelmények betartásával.

Ezen felül fontos, hogy a munkavállalók kerüljék a magas koffein- és cukortartalmú italok fogyasztását, amelyek dehidratálhatják a szervezetet.

A munkáltatónak feladata, hogy a munkaszervezés során gondoskodjon arról, hogy a munkavállalók rendszeresen pihenőidőt iktathassanak be. E pihenőidőt lehetőség szerint olyan hűvösebb, árnyékos helyszíneken érdemes eltölteni, ahol megfelelő ülőalkalmatosságok állnak rendelkezésre, így biztosítva a dolgozók kényelmét és felfrissülését a munka során.

A munka jellegénél fogva – amely lehet könnyű, közepesen nehéz vagy éppen nehéz fizikai megterhelés – valamint a munkavállalók általános egészségi állapotára és tapasztalataira is figyelemmel kell lenni az egyéni védőeszközök biztosításakor. E folyamat során elengedhetetlen, hogy a foglalkozás-egészségügyi szolgálat orvosának szakvéleményét is figyelembe vegyük.

Fontos a munkavédelmi oktatás is, amelyen fel kell készíteni a dolgozókat arra, hogy felismerjék és kezelni tudják a hőség okozta túlzott igénybevétel és a hőguta tüneteit. Mindig legyen mobiltelefon a munkaterületen, ha segítséget kell hívni! - hangsúlyozta tájékoztatójában az NGM főosztálya.

Szabadtéri fizikai tevékenységek során, mint például fakitermelés, útépítés, szemétszállítás vagy állattartó telepeken végzett munkák esetén kiemelten fontos a hőártalmak és a balesetveszélyek megelőzésére irányuló intézkedések alkalmazása. A munkavállalók váltott jelenléte is alapvető szempont: a feladatokat úgy kell megszervezni, hogy a dolgozók ne tartózkodjanak hosszú ideig a tűző napon. Különösen a legmelegebb órákban (11-15 óra) érdemes figyelni arra, hogy a munka lehetőség szerint hűvösebb, árnyékos helyszínen, például sátorral vagy ponyvával védett területen valósuljon meg.

Zárttéri munkahelyeken elengedhetetlen, hogy a védőital és a pihenőidő biztosítása mellett fokozott figyelmet fordítsunk az alkalmazott légtechnikai és klímaberendezések hatékonyságának ellenőrzésére. Fontos, hogy rendszeresen végezzünk műszaki karbantartást, tisztítást és fertőtlenítést is ezeknél az eszközöknél – áll a tájékoztatóban.

Related posts