Karácsonyi babka: ez a recept garantáltan sikerülni fog!
1. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejben.
2. A lisztet, sót, tojást és a felfutott élesztőt összekeverjük.
3. A dagasztógépben fokozatosan adagoljuk a tésztához a puha vajat, 5-6 percig dagasztjuk.
4. A tésztát 60 percig egy meleg, barátságos helyen kelesztjük, hogy szépen megemelkedjen.
5. A töltelék elkészítéséhez a csokoládét, a vajat, a narancslekvárt, a sót, a kakaóport és a porcukrot vízgőz felett óvatosan összeolvasztjuk, hogy egy selymes, homogén masszát kapjunk.
6. Csomómentesre keverjük a tölteléket.
7. A megkelt tésztát óvatosan kinyújtjuk, hogy egy körülbelül 30×40 centiméteres téglalapot kapjunk belőle.
8. A töltelékkel alaposan megkenjük, majd óvatosan feltekerjük.
9. A feltekert tésztát hosszában kettévágjuk, majd a két szálat összefonjuk, ügyelve arra, hogy a töltelék kifelé nézzen.
10. A kivajazott sütőformába helyezzük el a kalácsot, majd 180 fokon sütjük 25-30 percig, amíg szép aranybarnára nem sül.
11. A sütés közben elkészítjük a szirupot a cukorból és vízből.
12. A frissen sült babkát azonnal meglocsoljuk a zamatos sziruppal.