Meglepetésre okot adó felfedezés: a diétás üdítők akár még károsabbak is lehetnek az egyik leglényegesebb szervünkre nézve, mint a hagyományos cukros változataik.

Egy friss kutatás alapján, amelyet a Science Daily ismertetett, a cukrozott és a mesterséges édesítőszerekkel készült üdítőitalok egyaránt jelentős mértékben hozzájárulhatnak a májbetegségek kockázatának növekedéséhez.

Az UEG Week 2025 konferencián bemutatott kutatás során a UK Biobank adatbázisából 123 788 felnőtt egészségi állapotát követték nyomon, akik a vizsgálat kezdetén nem mutattak májbetegségre utaló jeleket. A résztvevők italfogyasztási szokásait részletes 24 órás táplálkozási kérdőívek segítségével mérték, lehetővé téve ezzel annak feltérképezését, hogy milyen összefüggés van a cukrozott (SSB) és mesterséges édesítőszereket tartalmazó (LNSSB) üdítők fogyasztása, valamint a metabolikus diszfunkcióval összefüggő steatohepatitis (MASLD), a májban felhalmozódó zsírok és a májbetegségekből eredő halálozás között.

Az eredmények szerint azoknál,

akik naponta több mint 250 gramm üdítőt fogyasztottak, jelentősen megnőtt a kockázat:

a mesterséges édesítőszerekkel készült italok fogyasztása esetén a MASLD (metabolikus szindrómával összefüggő zsírmáj betegség) kockázata 60%-kal emelkedik (HR: 1,599), addig a cukrozott üdítők ivása esetén ez a növekedés 50%-ra (HR: 1,469) tehető. A kutatás során, amely során a résztvevőket átlagosan 10,3 éven keresztül követték, összesen 1178 embernél diagnosztizálták a MASLD-t, és 108-an veszítették életüket májbetegséggel kapcsolatos okok miatt. Bár a számadatok aggasztóak, fontos figyelembe venni a táplálkozási szokások és az életmód szerepét is a betegség kialakulásában.

A cukrozott üdítők nem mutattak kiemelkedő összefüggést a májbetegségek miatti halálozással, míg a mesterséges édesítőszerekkel készült italok esetében ez már másképp alakul.

Mindkét ital típusa összefüggésbe hozható a megemelkedett májzsírszinttel.

A MASLD, amelyet korábban nem alkoholos zsírmájbetegségként (NAFLD) ismertek, akkor jön létre, amikor a májban túlzott zsírlerakódás következik be. Ez a folyamat hosszú távon gyulladást, azaz hepatitist idézhet elő, és számos kellemetlen tünetet, például hasi fájdalmat, fáradtságot és étvágycsökkenést okozhat. Jelenleg a MASLD a legelterjedtebb krónikus májbetegség a világon, a lakosság több mint 30%-át érinti, és egyre inkább a májbetegséghez kapcsolódó halálozások egyik fő okává válik. Lihe Liu, a kutatás vezetője részletesen kifejtette:

A cukrozott üdítők már régóta a kutatások fókuszában állnak, míg a 'diétás' változataik sokszor a jobb egészségi választások között szerepelnek. Mindazonáltal mindkét típus népszerűsége töretlen, és a máj egészségére gyakorolt hatásaik eddig nem kaptak kellő figyelmet.

Tanulmányunk eredményei arra világítanak rá, hogy a mesterséges édesítőszerekkel készült üdítők fogyasztása összefüggésbe hozható a magasabb MASLD-kockázattal, még mérsékelt bevitel, például napi egy doboz esetén is. Ezek az adatok megkérdőjelezik azt a széles körben elterjedt nézetet, miszerint ezek az italok ártalmatlanok, és hangsúlyozzák, hogy újra kell értékelni a szerepüket az étrendben és a máj egészségére gyakorolt hatásukat, különösen annak fényében, hogy a MASLD egyre sürgetőbb globális egészségügyi problémává válik.

Liu a megállapítások mögötti potenciális biológiai okokat is részletezte: "A cukrozott üdítők magas cukortartalma hirtelen vércukorszint- és inzulinszint-emelkedést idézhet elő, ami hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz és a húgysavszint növekedéséhez. Ezek a tényezők együttesen hozzájárulhatnak a májban felhalmozódó zsírszövethez. Ezzel szemben a mesterséges édesítőszerekkel készült üdítők a bélmikrobiom átalakításával, a teltségérzet csökkentésével, az édességek iránti vágy fokozásával, sőt az inzulinelválasztás serkentésével is hatással lehetnek a máj egészségére."

A szerzők hangsúlyozták, hogy ezek a megállapítások alátámasztják mindkét típusú üdítő korlátozását egy átfogó megelőzési stratégia részeként, amely nemcsak a májbetegségre, hanem a kardio-renális-metabolikus egészségre is irányul. Bármelyik ital vízzel való helyettesítése jelentősen csökkentette a MASLD kockázatát - 12,8%-kal a cukrozott és 15,2%-kal a mesterséges édesítőszerekkel készült üdítők esetében -, míg a két italtípus közötti helyettesítés nem eredményezett kockázatcsökkenést. Liu azt is hozzátette:

A legbiztonságosabb megközelítés mind a cukrozott, mind a mesterségesen édesített italok korlátozása. A víz marad a legjobb választás, mivel megszünteti a metabolikus terhelést és megakadályozza a zsír felhalmozódását a májban, miközben hidratálja a szervezetet.

A kutatók most egy új, mélyreható megközelítést alkalmaznak az oksági mechanizmusok feltárására, mely során hosszú távú, randomizált és genetikai vizsgálatokkal kívánják vizsgálni a cukor és annak alternatívái hatását. Különös figyelmet fordítanak arra, hogy ezek az anyagok miként interakcióba lépnek a bélmikrobiommal, valamint milyen szerepet játszanak a májbetegségek kialakulásában és progressziójában.

Related posts