Érdemes elgondolkodni rajta, hogy a reggelünket egy kanál olívaolajjal kezdjük-e. Ez az egyszerű szokás nemcsak különleges ízt adhat a napunknak, hanem számos jótékony hatással is bírhat a szervezetünkre. Az olívaolaj tele van antioxidánsokkal és egészség

Felfedezett egy új trendet a TikTokon, amely szerint ha reggelente egy kiskanál olívaolajat fogyasztunk, az drámai módon javíthatja emésztésünket. A bélrendszer egészségének támogatása nemcsak a közérzetünkre van pozitív hatással, hanem a koncentrációnkat is fokozza. Ráadásul, mint egy bónusz, még a bőrünk is ragyogóbbá válik tőle!

Az Independent újságírója saját tapasztalatait vette sorra a napot indító olívaolajshot alkalmazásával kapcsolatban. A szakértők véleménye és az ő élményei alapján ez a módszer a kevésbé káros trendek közé sorolható. Bár a kockázatok minimálisak, az előnyök nem minden esetben egyértelműek, és van néhány fontos szempont, amit érdemes mérlegelni, mielőtt belevágunk.

A mediterrán diéta gyakran emlegetett példaként szolgál az egészséges táplálkozás terén, szinte már a táplálkozás szent gráljaként. Ez a táplálkozási minta gazdag ízletes halakban, változatos zöldségekben és bőséges olívaolajban, amelynek jótékony hatásait számos kutatás is alátámasztja. Érdemes hangsúlyozni, hogy a legtöbb szakmai írásban – így jelen esetben is – az extra szűz olívaolajra fókuszálnak, amely a legmagasabb minőséget képviseli.

Az egyik legfőbb indok, amiért az olívaolaj kiemelkedő választás, hogy a mindennapi életünk során gyakran használt zsírokhoz képest telítetlen zsírsavakat kínál. Ez nemcsak egészségesebb alternatívát nyújt, hanem az emésztőrendszer számára is kíméletesebb megoldást jelent.

Az Independentnek adott interjújában Riya Lakhani-Kanji szakértő hangsúlyozza, hogy az olívaolaj rendkívül gazdag polifenolokban, amelyek olyan természetes vegyületek, amelyek számos jótékony hatással rendelkeznek.

Nem olyan erősen savas, mint a többi olaj, így kímélőbb a bélrendszer számára.

- mondja a szakértő. "Emellett elősegíti jótékony baktériumok - pl. bifidobaktériumok és a lactobacillusok - fejlődését, és gátolja a patogén baktériumok növekedését. Ráadásul serkenti a rövid szénláncú zsírsavak (SCFA) fokozott termelését, amelyek gyulladáscsökkentő hatással bírnak" - teszi hozzá.

Az olívaolaj gazdag jótékony polifenolokban, és emellett egy különleges vegyület, az oleocanthal is jelentős mennyiségben található benne. Ez a természetes hatóanyag gyulladáscsökkentő tulajdonságai révén hasonló hatásmechanizmussal bír, mint a jól ismert ibuprofen. Fontos azonban, hogy ezt ne úgy értsük, hogy az olívaolaj kiválthatja a gyógyszereket; inkább arról van szó, hogy a rendszeres olívaolaj-fogyasztás hozzájárulhat a szervezet gyulladásokkal szembeni védekezőképességének fokozásához.

Az Independent szerzője - látva a sok pozitív tulajdonságát az olívaolajnak - úgy döntött, hogy maga is kipróbálja a trendet. Bár leírása alapján fura volt magában, egy teljes kanállal elfogyasztania belőle reggelente, valójában nem volt kellemetlen és hátrányos hatásait sem érezte.

Pár nap után az emésztése "simábbnak" tűnt, nem tapasztalt puffadást, elkerülte a délutáni fáradtság, és mintha a arcán is szebb lett volna bőre. Gyorsan hozzáteszi azonban, hogy nincs száz százalékban meggyőzve arról, hogy mindez az olajnak köszönhető.

Egy horvátországi, olívatermesztéssel foglalkozó szakember elmondása alapján az olíva rendszeres fogyasztásának jótékony hatásai már egy hónap után is érezhetők, de az újságíró mindössze egy hétig végezte a kísérletet.

Kiemeli, hogy a bélrendszer harmonikus működése elengedhetetlen a szervezetünk általános egészségi állapotához, ezért a módszer alkalmazása révén javulhat a közérzetünk, és élesebb, koncentráltabb gondolkodásra is képesek lehetünk. Ezt azonban saját tapasztalatai alapján csak mérsékelt mértékben érezte.

Tartsuk azonban szem előtt, hogy az olaj magában és éhgyomorra okozhat kellemetlenségeket, főként azoknál, akik emésztési zavarokkal küzdenek. Emellett fokozhatja a reflux hatását is, ezért aki ilyesmivel bajlódik, annak nem érdemes kísérletezni az olaj reggeli kanalazásával.

Fontos figyelembe venni azt is, hogy az olívalolaj azért zsír, ilyen módon kalóriában is gazdag. Egy kanál nagyjából 120 kalória, ami a napi ajánlott, nagyjából 2000 kalóriához képest nem sok, ahhoz képest már annál inkább, hogy mindössze egy kanálnyi mennyiségről van szó. Így ha az étkezési szokásinkon nem változtatunk - például nem csökkentjük a naponta, más forrásból bevitt zsír mennyiségét -, akkor azért jelentős mennyiségű plusz kalóriát viszünk be.

Akiknek nem esik jól, hogy nyersen olajat fogyasszanak, azoknak lehetőségük van a napi adagot elosztani. Ezt megtehetik például kenyérre vagy salátára öntve, vagy akár úgy is, hogy a főzéshez és sütéshez a megszokott napraforgóolaj helyett olívaolajat használnak. Érdemes azonban hangsúlyozni, hogy a hőkezelés során az olívaolaj jótékony hatásai csökkennek, ezért a legideálisabb, ha nyersen, hőkezelés nélkül élvezzük az előnyeit.

Az olívaolajra való áttérés a hagyományos zsírforrások helyett segíthet a fogyásban. Mint már említettük, ez a telítetlen zsírokban gazdag olaj kíméletesebb a szervezet számára. Fontos azonban kiemelni, hogy a súlycsökkenés csak akkor valósulhat meg, ha az olívaolajat más zsírok helyettesítésére használjuk, nem pedig azok kiegészítéseként.

Fontos, hogy figyelmet fordítsunk az olaj minőségére! A hidegen sajtolt, extra szűz olívaolaj a legjobb választás, különösen, ha a magas polifenoltartalommal bíró fajtákat keressük a boltok kínálatában. Ezek az olajok általában nem olcsók, még az olívaolajok között is kiemelkednek árukkal.

Related posts