Vörös hús vagy fehér hús? A pulyka a válasz!

A pulyka különleges vörös és fehér húsa egyedülálló lehetőségeket kínál a konyhában, hiszen könnyedén variálhatjuk különféle kedvenc fogásainkhoz. Emellett tápláló és egészséges választás, amely nemcsak ízletes, hanem alacsony zsírtartalmú és hipoallergén is. A fűszerezés terén szinte határtalan lehetőségeink vannak, és a pulyka étkezéseket még hangulatosabbá teheti. A grillkolbász gyorsan és egyszerűen elkészíthető, a hamburgerhús és a fasírt ízletes és zamatos, míg a pulykamellsteak minden falatban omlós élvezetet nyújt. Mi sem lehetne jobb kiegészítője a grillszezon örömeinek, mint ez a sokoldalú hús!

A pulyka húsa tápláló és mégis egészséges; nem terheli a szív- és érrendszert, telített zsírsavakban gazdag. A pulykamell a legsoványabb húsok közé sorolható, amely idényzöldséggel vagy gyümölccsel az egészséges étrend része. Ennél azonban a pulyka még többet tud.

Vörös és fehér húsa is van

A pulykának vannak világosabb, fehér részei és olyan húsdarabjai is, melyek sötétebbek, vörösek. A vörös hús azokon a területeken van, ahol az izomnak hosszú ideig kell kitartóan dolgoznia, ilyen például a pulyka combja. Éppen ezért is alkalmas a pulykacomb pl. a marhahús kiváltására. A fehér hús pedig azokon a területeken van, ahol az izmok rövid ideig tartó, gyors mozdulatokat végeznek, mint például a mell és a szárnyak. Bár a vörös hús kevésbé tűnhetne egészségesnek, mivel magasabb a zsír és alacsonyabb a fehérjetartalma, valójában a vörös hús nemcsak oxigénben, hanem tápanyagokban is gazdagabb. Az igazán kiegyensúlyozott táplálkozáshoz a legjobb, ha mindkettő egyaránt kerül az asztalunkra.

A húsa hipoallergén, így ideális választás bébiételek készítéséhez is.

Ha ételallergiával küzdünk, vagy valakinek főzünk, aki érzékeny bizonyos összetevőkre, a pulykahús remek alternatíva lehet. Ennek a húsfélének a legkevesebb allergén tartalma miatt nem meglepő, hogy a legtöbb bébiétel is pulykából készül. Ideális választás gyerekek számára ebédhez vagy vacsorához, és a kismamák is nyugodtan élvezhetik.

A közérzetünket is pozitívan befolyásolja.

Egy szépen tálalt étel már önmagában is gyönyörködtet, legyen az fasírt, grillkolbász vagy pulykamell. A pulyka emellett kiváló triptofán aminósav forrás is, így még a hangulatot is javíthatja, hiszen a triptofán a szerotoninszint csökkentésével, illetve a melatonin-szint emelésével segít az idegrendszer megnyugtatásában. A hangulatevők, érzelmi evők vagy stresszevők számára jó hír, hogy a triptofán tartalmú élelmiszerek, így a pulyka is javítja a hangulatot. Nyilván a csokoládéval szemben alul maradna, de az biztos, hogy jóval egészségesebb.

Pörgős, ízletes, sokszínű!

A pulykahús nem csupán a klasszikus csirkehúsos fogásokhoz használható, hanem a sertés- és marhahúsos ételek elkészítésében is remek alapanyagként szolgálhat. Azonban érdemes figyelni arra, hogy míg a sertés- és marhahús hosszabb hőkezelést igényel, a pulyka esetében ez jóval rövidebb időtartamra korlátozódik – természetesen elengedhetetlen, hogy a hús teljesen átsüljön. A mai hektikus életvitelünkben az időgazdálkodás kulcsszerepet játszik, így ez a gyorsabb elkészítési lehetőség nemcsak a kezdő, hanem a tapasztalt szakácsok számára is óriási előny lehet!

Related posts